Preben Kaas

dansk skuespiller (1930-1981)

Preben Kaas (født 30. marts 1930 i Aalborg, død 27. marts 1981 i København) var en dansk komiker, skuespiller, manuskriptforfatter og filminstruktør.

Preben Kaas
Personlig information
PseudonymBent Daver Rediger på Wikidata
Født30. marts 1930[1]
Absalonsgade 32 i Aalborg, Danmark[1]
Død27. marts 1981 (50 år)
Kalkbrænderihavnen, København
NationalitetDanmark Rediger på Wikidata
ForældreRobert Edvard Louis Kaas
Martha Tommerup[1]
ÆgtefælleBodil Nymark Nielsen (1957-?)
Ulla Kaas Larsen (1961-1967)
Anne Mari Lie (1970-1975)
Lisbet Dahl (1977-1981)
BørnLone Kaas
Hanne Kaas
Pernille Kaas
Jeppe Kaas
Nikolaj Lie Kaas
BeskæftigelseFilmskuespiller, komiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, pladeartist, lyriker Rediger på Wikidata
Aktive år1943-1980
RollerDynamit-Harry
Bodilpriser
Bedste mandlige birolle (1970)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Liv og karriere

Preben Kaas var søn af kapelmester Robert Kaas og dennes hustru Martha Tommerup. Han blev døbt i Ansgars Kirke,[1] der var indviet året før. Allerede som barn fik han flere mindre roller på teater, i radio og på film. Som ung fungerede han i en periode som en slags pædagog i ungdomsklubber, men samtidig spillede han skuespil i det små. Han vandt en amatørkonkurrence i 1955 og fik ved Ib Schønbergs hjælp foden indenfor hos Nordisk Film, hvor han fik en uddannelse som filmklipper.

Kaas fik aldrig en skuespilleruddannelse, men fik snart succes i komiske sammenhænge med flere revyengagementer, blandt andet i Cirkusrevyen. Han kom igen – efter ti års pause – til at indspille film, i starten mest alvorlige roller, men med en af hovedrollerne i serien om Soldaterkammeraterne kommer han ind på dansk films lystspilscene. Parallelt hermed fik han ansættelse på ABC Teatret, hvor han både virkede som skuespiller, forfatter og instruktør. Det var her, han mødte Jørgen Ryg, som han kom til at danne komisk par med i revy, teater, film samt pladeindspilninger. Hans teaterkarriere fortsatte med direktørposter på ABC-teatret efter Stig Lommer, Cirkusrevyen, samt Merkur Teatret.

Samtidig med teaterarbejdet fik han i 1960'erne og 1970'erne en række roller i folkekomedier, hvor han i flere tilfælde (som med Soldaterkammerater) også var idemand eller på anden måde involveret i filmens skabelse.

Tage Andersen brugte Preben Kaas som model for sine tegninger af Willy i Willy på Eventyr.[2]

I 1970 Modtog han Bodilprisen for bedste mandlige birolle for sin rolle som Dynamit-Harry i Olsen-banden på spanden (1969).[3]

Kaas blev den 27. marts 1981 fundet druknet i Kalkbrænderihavnen, København. Det formodes at der var tale om selvmord, da man fandt hans sko og cottoncoat lagt pænt sammen på køleren af en bil ved Langebro.[4]Han ligger begravet på Søndermark Kirkegård.[5]

Familieforhold

Preben Kaas var gift med Bodil Nymark Nielsen, og sammen fik de to døtre.

Samlevende med Ulla Steen, og sammen fik de skuespiller og kapelmester Jeppe Kaas (1966) og en pige.

Gift med Anne Mari Lie i perioden 1970-1975, og sammen fik de sønnen Nikolaj Lie Kaas (1973).

Gift med Lisbet Dahl i perioden 1977-1981.

Filmografi

ÅrTitelRolleNoter
1943Det ender med bryllupKontorbud hos Steen Andersen
En pige uden ligeDreng på Tåsinge
Naar man kun er ungDreng der fisker
S.O.S. Kindtand
1945De røde engeErik
1946Jeg elsker en andenBlomsterbud
1947De pokkers ungerBørge
1957BundfaldEgon
Sønnen fra AmerikaPreben
Far til fire og onkel SofusTriangelspiller
1958Stof til eftertanke
SeksdagesløbetBenny Brun
SoldaterkammeraterOle Sørensen, menig 615
Andre folks børnSøren, kommis
1959De sjove årMadsen
Soldaterkammerater rykker udOle Sørensen, menig 615
1960Den sidste vinterGustav
Poeten og Lilliemor og LotteJournalisten
Skibet er ladet medMortensen, betjent
Soldaterkammerater på vagtOle Sørensen, menig 615
1961Løgn og LøvebrølFotograf
To skøre ho'derPreben Bruun
Soldaterkammerater på efterårsmanøvreOle Sørensen, menig 615
1962Soldaterkammerater på sjovOle Sørensen, menig 615
1963Skyggen af en heltSeumas Shields
1964SelvmordsskolenSøn
Don Olsen kommer til byenFjernsynsmand
1965Mor bag rattetLykkes far som ung
1966Et minde om to mandage
Nu stiger denKlamm 2.
Pigen og grevenSkuespiller
1967Jeg - en makiBogforlægger
MarthaKokogså manuskript
Onkel Joakims hemmelighedEsben
1968Soldaterkammerater på bjørnetjenesteMenig 612
1969Olsen-banden på spandenDynamit-HarryBodilprisen for bedste mandlige birolle
1970Præriens skrappe drengeBen
Rend mig i revolutionenGonzales
1971Guld til præriens skrappe drengeBen
Hvor er liget, Møller?Møllerogså instruktion og manuskript
Olsen-banden i JyllandBetterøv
1973I din fars lommeStines far
Olsen-banden går amokDynamit-Harry
På'en igen AmalieJournalistogså instruktion
Slap af, Frede!
1974Den meget talende barberGiftefogeden
Mafiaen, det er osse mig!Valde Sørensen
1975Piger i trøjenBartender
1976JulefrokostenHans Jensen
SpøgelsestogetRichard Winther
1977Alt på et brætArthur
1978FirmaskovturenHans Jensen
Fængslende feriedageToft, galleriejer
Lille spejlSandra
1980Sådan er jeg osseStines far

Hædersbevisninger

Litteratur

  • Jakob Steen Olsen & Rikke Rottensten, Det Bli'r Vinter Førend Man Aner - En biografi om Preben Kaas. People's Press, 2012. ISBN 9788771081251.

Referencer

  1. ^ a b c d Kirkebog for Vor Frelsers Sogn, ("1924-1933" s. 110; opslag 113, nr. 19) på Arkivalieronline.dk, Statens Arkiver.
  2. ^ Willytecknare
  3. ^ Årets vindere. Bodilprisen. Hentet 30/8-2021
  4. ^ Svensgaard, Karina (2. november 2012). "Sandheden om Preben Kaas' død: Kørte IKKE sin bil i havnen". BT. Hentet 3. november 2012.
  5. ^ Preben Kaasgravsted.dk
  6. ^ AFA katalog: Danmarks Frimærkekatalog 2007, side 182. ISBN 87-7012-012-9

Eksterne henvisninger

 Artiklen om skuespilleren Preben Kaas kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.