Wolfgang Petersen

Wolfgang Petersen (født 14. mars 1941 i Emden, død 12. august 2022 i Los Angeles[10][11][12]) var en tysk filmregissør og -produsent.

Wolfgang Petersen
Wolfgang Petersen - Poseidon Premiere.jpg
Født14. mars 1941[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Emden[5]Rediger på Wikidata
Død12. aug. 2022[6][7]Rediger på Wikidata (81 år)
Brentwood[8]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFilmregissør[9], filmprodusent, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet vedDeutsche Film- und Fernsehakademie Berlin, Gelehrtenschule des JohanneumsRediger på Wikidata
EktefelleUrsula Sieg (19701978), Marie-Antoinette Borgel (19782022)Rediger på Wikidata
BarnDaniel PetersenRediger på Wikidata
NasjonalitetTysklandRediger på Wikidata
Medlem avDeutsche FilmakademieRediger på Wikidata
UtmerkelserDen bayerske fortjenstorden, fortjenstkors av 1. klasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstordenRediger på Wikidata
Aktive år19672016
IMDbIMDb

Filmkarriere

Petersen etablerte tidlig en stor begeistring for filmmediet, og idealiserte det som en amerikansk kunstform. Blant hans største helter var den amerikanske western-filmskaperen John Ford samt auteurer fra den franske nybølgen som François Truffaut. Petersen startet sin karriere i teatret, men begynte etterhvert å regissere for tysk fjernsyn, og debuterte med Ich werde dich töten, Wolf i 1978. Han arbeidet aktivt med fjernsynsfilm i flere år og etablerte en stadig økende anerkjennelse. I 1974 kom spillefilmen Einer von uns beiden, en triller satt i et akademisk miljø som ble en hit.

Det store gjennombruddet kom med krigsfilmen Das Boot (Båten) i 1981, som ble nominert til Oscar og hadde stor suksess på kinoer gjennom Europa og i USA. Filmen portretterer mannskapet på en ubåt som i året 1942 sendes ut fra Tyskland for å nedkjempe Storbritannia. Filmen betraktes som nyskapende både i sin tekniske overlegenhet og som psykologisk studie. Das Boot ble lansert både i en kort, nedklippet versjon, og kom senere i en lengre «Director's Cut». De seks episodene har blitt vist en rekke ganger på norsk fjernsyn.

Suksessen med Das Boot gjorde Petersen til et ettertraktet navn i Hollywood, og siden har han regissert storproduksjoner som Den perfekte stormen, Air Force One og I skuddlinjen. Petersen var også mannen bak 2004-filmen Troja, basert på Homers Iliade, hvor Brad Pitt hadde rollen som Akilles.

Filmografi

  • Vier gegen die Bank (2016)
  • Poseidon (2006)
  • Troja (2004)
  • Den perfekte stormen (2000)
  • Red Corner (1997), produsent
  • Air Force One (1997)
  • Outbreak (1995)
  • I skuddlinjen (1993)
  • Enemy Mine (1985)
  • Den uendelige historien (1984)
  • Das Boot (1981)
  • Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (1978) (TV)
  • Die Konsequenz (1977)
  • Tatort – Reifezeugnis (1977) (TV)
  • Planübung (1977) (TV)
  • Vier gegen die Bank (1976) (TV)
  • Hans im Glück (1976) (TV)
  • Tatort – Kurzschluß (1975) (TV)
  • Stadt im Tal, Die (1975) (mini)
  • Stellenweise Glatteis (1975) (TV)
  • Einer von uns beiden (1974)
  • Tatort – Nachtfrost (1974) (TV)
  • Aufs Kreuz gelegt (1974) (TV)
  • Van der Valk und die Reichen (1973) (TV)
  • Tatort – Jagdrevier (1973) (TV)
  • Smog (1973) (TV)
  • Tatort – Strandgut (1972) (TV)
  • Anna und Toto (1972) (TV)
  • Tatort – Blechschaden (1971) (TV)
  • Ich werde dich töten, Wolf (1971)
  • Ich nicht (1969)
  • Rote Fahne, Die (1968)
  • Eine – der Andere, Der (1967)

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118874292, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000015887, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id petersen-wolfgang, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 529f618c78934aec955cfba5ec421b1e, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Variety, Carmel Dagan, «Wolfgang Petersen, ‘Air Force One,’ ‘Das Boot’ Director, Dies at 81», verkets språk engelsk, utgitt 16. august 2022, besøkt 16. august 2022[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Mike Fleming Jr, «Director Wolfgang Petersen Dies At 81; Hollywood Star Rose After ‘Das Boot’ To Include Blockbusters ‘The Perfect Storm,’ ‘Air Force One’ & ‘In The Line Of Fire’», verkets språk engelsk, utgitt 16. august 2022, besøkt 16. august 2022[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ consequence.net[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Kvatingen, Roy (16. august 2022). «Wolfgang Petersen er død». TV2.no (norsk). Besøkt 16. august 2022. 
  11. ^ Dagan, Carmel; Dagan, Carmel (16. august 2022). «Wolfgang Petersen, ‘Air Force One,’ ‘Das Boot’ Director, Dies at 81». Variety (engelsk). Besøkt 16. august 2022. 
  12. ^ Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (16. august 2022). «Director Wolfgang Petersen Dies At 81; Hollywood Star Rose After ‘Das Boot’ To Include Blockbusters ‘The Perfect Storm,’ ‘Air Force One’ & ‘In The Line Of Fire’». Deadline (engelsk). Besøkt 16. august 2022. 

Eksterne lenker